16. listopadu 2015

Claire North – Prvních patnáct životů Harryho Augusta

K této knize bych mohla napsat tisíc recenzí a stejně se domnívám, že by ji žádná nedokázala zcela obsáhnout a zachytit veškerý její potenciál. I tak jsem to ale zkusila. Recenzi naleznete níže.
A abych nezapomněla - ještě jednou díky za vynikající výběr do třetího knihobitího balíčku! Jsem opravdu velmi zvědavá, co najdu v tom dalším. :-)

Knihu Prvních patnáct životů Harryho Augusta od Claire North vydalo nakladatelství Argo v roce 2015. Přeložila Zuzana Dejmková.

Oficiální anotace: Harry August, hrdina knihy, má podivuhodnou schopnost: jakmile zemře, vrací se do chvíle svého zrození a prožívá svůj život znovu od začátku, ale se všemi vzpomínkami na to, co už prožil. Autorka s tímto motivem dovedně pracuje – vypráví o tom, jak Harryho zaskočí první znovuzrození, jak této zvláštnosti uvyká a učí se jí využívat, jak se seznamuje s dalšími lidmi obtíženými podobným darem. Někteří jsou starší než on a žili už před jeho narozením; jiní se naopak narodí až za Harryho života a přežijí ho. Vytvářejí tak řetězec, po kterém lze posílat zprávy napříč dějinami – a právě Harrymu se přihodí, že ho těsně před jednou z jeho smrtí navštíví dívenka a prosí ho, aby při dalším zrození předal zprávu do minulosti: blíží se konec světa a jen lidé jako Harry tomu můžou zabránit – pokud jim ovšem na světě záleží…

***

Představte si, že žijete prostým a relativně spokojeným životem. Nikdy se příliš nevzdálíte od místa, kde jste vyrůstali, a spousta věcí vám zůstane neodhalená, aniž by vás to nějak víc trápilo. Postupně stárnete a nakonec zde i zemřete. Jenže potom – ejhle! Najednou je tu další zrození! Narodíte se na úplně stejném místě, ve stejném čase… a prožitý život si pamatujete. Dovedete si představit, jak s tímhle naložit?

Harry August, hlavní hrdina našeho příběhu, si to představovat nemusí. Musí s tím žít.

Již první stránky nám ústy malé holčičky oznamují, že svět končí. A naslouchající stařec má toto poselství předat dál - dál do minulosti. Rozhodně efektivní začátek, který mě na četbu navnadil. A tak jsem pokračovala. Oním starcem byl právě Harry. Univerzitní profesor Harry. Lékař a uznávaný chirurg. Bojovník ve druhé světové válce. Fyzik. Matematik. Vědec. Novinář. Právník. Harry August, který právě znovu umíral. Vezměme to ale od začátku…

Hlavní aktér tohoto příběhu se narodil v Anglii v roce 1919. Ve svém prvním životě zemřel po dosažení úctyhodného věku na rakovinu. Pak se narodil znovu - a byl z toho neskutečně zmatený. Ve svých čtyřech letech si totiž dokázal naplno vybavit všechny zážitky z minula. Stal se z něj starý muž v těle maličkého dítěte. Není proto divu, že díky tomu skončil v psychiatrické léčebně, kde ještě v dětství spáchal sebevraždu. Zajímavé to ovšem začíná být ve chvíli, kdy se zrodí potřetí a poprvé začíná uvažovat nad tím, proč se tohle vlastně děje…

Vyzkouší všechno. Pokusí se zkoumat různá světová náboženství, cestovat po světě, a když nenajde odpověď u boha, snaží se ji nalézt u lidí. Nakonec zjistí, že existují i další takoví, jako je on sám - říkají si kálačakrové. Začne se s nimi přátelit, připojí se k nim a respektuje jejich pravidla. Ona pravidla zahrnují například to, že by nikdo neměl měnit dějiny tím, že využije pro obyčejné "lineární" obyvatele dosud nepoznané znalosti budoucnosti.

Jenže pak se objeví Viktor. Harryho nejlepší přítel a zároveň největší nepřítel. A spolu s ním i zpráva z budoucnosti - svět končí.

Řekla bych, že psychologii postav autorka zvládla mistrně, což asi není zrovna nejlehčí u člověka, který žije stovky let. S Harrym procestujete téměř celý svět. Vžijete se do mnoha povolání, která v průběhu svých životů zkusil, dozvíte se spoustu věcí o reálných historických událostech mezi roky 1919 a 2002, a budete s ním také procházet jeho psychickými změnami a sledovat, jak se mění samotný svět.

Zpočátku se vám možná bude zdát obtížnější proklouznout do děje, jelikož sem autorka vkládá pasáže, kdy se střídá minulost s budoucností. Postupně se ale ony střípky spojí a v poslední třetině knihy už se neodtrhnete, jelikož pro vás začne být míra gradace neúnosná (minimálně u mě to tak bylo :)). Těch vjemů, míst, událostí a postojů se zde nachází tolik, že je zkrátka nelze obsáhnout!

Myslím si, že toto dílo je vskutku něčím nevídaným mezi současnou vycházející literaturou. Kromě originálního námětu v něm totiž naleznete snad vše, co by vás mohlo zajímat. Na své si přijdou milovníci fantasy, milostných příběhů, psychologických dramat, špionážních thrillerů, fandové moderní historie, ale i univerzitní profesoři a lidé, kteří hledají spíše inteligentní a smysluplné romány s hlubokými úvahami a myšlenkami. V moderní literatuře patří kniha k těm, které si svojí originalitou, hloubkou a množstvím důležitých poselství vytvoří čestné a zasloužené místo v každé knihovně pravého milovníka četby!

"Komplexnost a jednoduchost," odpověděl. "Čas byl jednoduchý, je jednoduchý. Můžeme ho rozdělit do jednoduchých částí, změřit, domluvit si podle něj večeři, pít whisky, aby nám ubíhal. Můžeme ho matematicky využít, použít ho k vyjádření myšlenek o pozorovatelném vesmíru, a přesto, máme-li ho jednoduchým jazykem vysvětlit dítěti – jednoduchým jazykem, který by ovšem nebyl lží –, jsme bezmocní. Zdá se, že jediné, co s časem dokážeme udělat, je marnit ho."

PS: Nemarněte čas! Pusťte se do četby! ;)

Žádné komentáře:

Okomentovat