16. listopadu 2015

Ondřej Horák – Boží zboží

Dnes přináším trošku humoru...

Knihu Boží zboží od autora Ondřeje Horáka vydalo nakladatelství Druhé město v roce 2015. Ilustroval Jiří Franta.

Oficiální anotace: Jak se stalo, že praotec Čech stanul na Řípu a Češka ve vedení Fondu národního majetku… Proč se Cyril a Metoděj těšili do sámošky… Jak se Kolibřík s Mazánkem snažili nezištně pomoci Karlu IV. s výstavbou hradu… Kdo dnes ví, že fotbalovým průkopníkem v Čechách byl Jan Hus, na jehož počest vznikl táborský tým FC Husité - a že už jeho zápasy komentoval nesmrtelný Pavel Čapek… Proč blaničtí rytíři nevyjeli, přestože Jan Hřebejk už natočil svůj nejhorší film… Jak moc Petr Čech závidí Františku Josefovi, že zůstal jedničkou až do smrti… Proč Olaf Ludwig obdivuje skupinu uprchlíků v čele s bratry Mašíny… A nakonec hořké svědectví o tom, že Václav Klaus při dělení Československa vůbec nestál o proslulé bratislavské televizní pondělky… Tuto rozvernou knižní kuriozitu bohatě ilustroval Jiří Franta.

***

Boží zboží je netradiční satirické dílo, které někteří budou zbožňovat a druzí jej raději odloží.

Jako první věc musím zmínit, že chcete-li se ponořit do četby této kuriózní knihy, asi budete potřebovat aspoň trošku znát českou kulturu, historii a významné české osobnosti. Pak jistě dokážete vytěžit co nejvíce z jejího potenciálu.

V podstatné části svého díla nám autor předvádí svou vizi toho, jak by historické či smyšlené postavy našeho národa komentovaly svůj život nebo činy slovníkem dnešní mládeže. Také jim umožňuje vyjadřovat se k událostem současným nebo vkládá moderní prvky do reálií minulých. Tímto postupem pro čtenáře vytváří komické situace.

Nejedná se ovšem pouze o významné historické postavy. S postupem četby se přibližujeme do modernější historie. Autor tedy zmiňuje nejen takové osobnosti, jakými jsou například Jan Hus, Karel IV., Jan Amos Komenský nebo Marie Terezie, ale také významné postavy modernější historie. Jsou tu například autoři Karel Hynek Mácha, Božena Němcová, Franz Kafka nebo Karel Čapek a další. Dále si bere na paškál třeba i zpěváka Karla Gotta a někdy dění komentuje dokonce i "Džambulka". Kapitoly na téma Večerníček, Nedotknutelní hrdinové, České televizní seriály či Věstonická Venuše, ty tvoří už jen pomyslnou třešničku na dortu.
JAN PALACHTvl, dyby sem to byl bejval věděl, tak bysem na ten Václavák snad ani nechodil…
MILADA HORÁKOVÁNjn, to mi povídej… Myslíš, že sem byla v krimu za nácků i za komunistů proto, aby pak o mně při výročích promlouvali ňáký srabíci v kvádru, co nejdřív v tý jejich partaji lízali každýmu zadek? Já myslela, že zůstanu v paměti vobyčejnejch lidí, jenže ty vo mně rači mlčí…
BRATŘI MAŠÍNIOMG, měli ste někoho vodkrouhnout, hned by vo vás mleli, až by je bolela huba :-)
(…)
MILADA HORÁKOVÁPřitom by se dalo vymyslet podle mě hodně vtipů… Znáš třeba tendle: Nechápu, proč to ta Horáková nevzala přes kopečky, dyž měla přece doma Horáka? ;-) Jako horský kolo, chápeš, Jendo? :-)
JAN PALACHTvl, Milado, ty mě začínáš srát… Že ty si taky myslíš, že mi to moc nezapaluje?!

 V knize takových kapitol naleznete samozřejmě mnohem více. A určitě se dá vybrat z těch, které jsou opravdu vtipné. Nutno ovšem podotknout, že v mnoha situacích se autorovi této humornosti podle mého názoru dosáhnout nedaří. Nemusíte si ale zoufat, protože v těchto a nejen těchto případech to dokážou zachránit opravdu výstižné a vtipné ilustrace pana Jiřího Franty.

Onu humornost by mělo podtrhovat i to, jakým stylem je kniha psána. Toto ale u některých čtenářů může paradoxně vytvořit úplně jiný efekt. Jak jsem již zmínila, dění je komentováno slovníkem dnešní mládeže. Prostředí pro toto vyprávění tvoří soubor facebookových statusů a jejich následných komentování, popřípadě "lajkování". Na můj vkus se zde možná vyskytuje až zbytečně mnoho populárních internetových zkratek - OMG, LMAO, ROFL apod. Z úst vážené historické postavy to občas může znít až moc nepatřičně, čímž je výsledný efekt značně oslaben.

Na druhou stranu se mi ale líbí, jak jsou některé postavy na facebooku pojmenovány a jejich profilové fotografie vyvedeny (díky, pane Franto). Jako příklad můžu uvést například pana Miloše Zemana, jehož profil nám autor znázornil pod názvem Neverending Viróza.

Celkově knihu hodnotím spíše kladně. Některé momenty sice opravdu vtipné nebyly a něco působilo vyloženě rušivě, ale myslím, že ten zbytek to dokázal bohatě vyvážit. A nakonec - efekt nejpříznivější - jsem si u nejistých míst zase aspoň trošku oprášila znalosti českých reálií.

***

Za recenzní ebook děkuji serveru Palmknihy. E-knihu můžete zakoupit zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat