13. března 2016

Albom Mitch – První telefonát z nebe

Knihu První telefonát z nebe, kterou napsal Albom Mitch, vydalo nakladatelství Práh v roce 2014. Přeložila Háta Komňácká.

Oficiální anotace: Jednoho dne v michiganském městečku Coldwater zazvoní telefon. Hlas říká, že
volá z nebe. Je to největší zázrakv historii? Nebo nějaký krutý vtip? Jakmile se zvěsti o podivných telefonátech rozšíří, do Coldwateru se začnou sjíždět cizinci, aby byli také u toho.
Ve stejnou dobu se do Coldwateru vrací z vězení pilot s pošramocenou pověstí Sully Harding a zjišťuje, že rodné město zachvátila „zázračná horečka“. Dokonce i jeho malý syn s sebou nosí telefon na hraní a doufá, že se mu z nebe ozve maminka.
Zatímco telefonátů přibývá a na povrch začínají vyplouvat důkazy o životě po životě, město – a celý svět s ním – se mění. Jedině Sully, který zůstává přesvědčen, že po tomhle smutném životě už nic nenásleduje, zkoumá fenomén do hloubky, rozhodnutý jeho existenci vyvrátit – kvůli synovi i kvůli vlastnímu zlomenému srdci.
Mitch Albom souvisle přechází mezi dobou vynálezu telefonu v roce 1876 a dnešním světem, posedlým další úrovní komunikace, a bere své čtenáře na dechberoucí cestu horečné naděje.
Bravurní příběh o lásce, minulosti a víře.

***

Naši rodiče. Babičky a dědečkové. Kamarádka. Partner. Manžel či manželka. Nebo dokonce dítě. Dovedete si představit, že by vám kdokoliv z vašich nejbližších příbuzných jednoho dne zatelefonoval a mluvil s vámi? Ano? A co v případě, že už je nějakou dobu po smrti?

Městečko Coldwater bylo až donedávna jedním z mnoha. Stejně jako další americká města, jejichž obyvatelé by se v řádu tisícovek dali počítat na prstech jedné ruky, nijak nevyčnívalo z řady. Tedy až do chvíle, kdy v místním kostele vystoupila před zdejším osazenstvem jedna žena. Paní Katherine přišla s tvrzením, které všem sebralo dech. Údajně ji kontaktovala její mrtvá sestra.

Je to lepší, než jsme snily, Kath.
Katherine se usmála.
My. Díky růžovému telefonu, jejž držela přitisknutý k hrudi, znovu objevila svou sestru, o kterou nemohla nikdy přijít.
A nehodlala o tom mlčet.

Bývalý armádní pilot Sully kvůli tragické události přišel o ženu i o práci. Zbyl mu jen jeho sedmiletý syn. V okamžení, kdy se svědectví o telefonátech začnou množit, a město se stane terčem všeobecného zájmu, rozhodne se věci uchopit do svých rukou. Nevěří, že onen kontakt mají na svědomí skuteční zemřelí. Už vůbec ne v případě, kdy to ovlivňuje i jeho vlastní dítě. Podaří se mu objevit pravdu? Nebo ji má celou dobu na očích, aniž by cokoliv viděl?

Jen zíral. Nedokázal mrknout.
„Je mi to tak líto.“
„Proč?“
„Nebyl jsem u tebe, když jsi umřela.“
„Není to tvoje vina.“
„Nikdy jsem ti neřekl sbohem.“
„Takové zbytečné slovo,“ řekla „když někoho miluješ.“

Celý děj je rámcově členěn na kapitoly, kde každá má svůj týden. Těchto týdnů se zde nachází celkem šestnáct a navazují na sebe chronologicky. Jednotliví vypravěči se mění, takže můžeme postupně odhalovat jejich méně i více náročné životy. Jako bonus nám autor předkládá také úseky, v nichž se vrací do historie k samotnému vzniku telefonu. Informuje o technikách pana Bella a čtenář se dozví například i to, co bylo obsahem vůbec prvního telefonního rozhovoru.

Příběh je vyveden v silně duchovním ladění, což vzhledem k tématu není nikterak překvapivé. A ačkoliv sama nepatřím mezi věřící, tato kniha má skutečný potenciál. Najdete v ní mnoho podnětů k zamyšlení a spoustu zajímavých a hlubokých myšlenek. Troufám si říct, že mě skutečně obohatila i vnitřně. Rozhodně nepostrádá naději. I když, z vlastní (a velmi živé) zkušenosti mohu říct, že naděje může představovat nejen cestu ke spáse, ale také k úpadku…

A co vy? Dáte knize šanci? 

2 komentáře:

  1. Ke knize přistupuju s velkým respektem. Náboženství pro mě není úplná španělská vesnice, fakt ale je, že nesnáším, když se mi někdo snaží mermomocí nacpat svůj názor na svět. I proto jsem nezvládla dočíst třeba Chatrč, která je velmi nábožensky laděná, i když má jinak hodně dobrá hodnocení. Tvá recenze je moc pěkně napsaná, pořád si ale nejsem jistá, jestli tuhle knihu risknu. No, možná si ji nekdy půjčím z knihovny - to téma je totiž více než zajímavé :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Řekla bych, že kouzlo této knihy spočívá v tom, že vyloženě nenutí čtenářům své názory. Spíš tak jemně nabádá a motivuje k tomu, abychom si nějaký ten názor udělali sami, trošku se nad určitými věcmi zamysleli. Nevím, aspoň tak to na mě působilo. :) Tak kdybys ji někdy riskla, určitě budu ráda za jakoukoliv informaci o tom, zda jsi ji nakonec zvládla přelouskat. :)

      Vymazat