30. srpna 2016

Sarah Vaughanová – Láska s chutí makronky

Knihu Láska s chutí makronky od Sarah Vaughanové vydalo nakladatelství Mladá fronta. Přeložila Jana Hejná.

Oficiální anotace: Román pro ženy odehrávající se v prostředí populární gastronomické soutěže Hledá se nejlepší pekařka! Každý z účastníků má k zalíbení, které našel v přípravě pečených lahůdek, své vlastní důvody. Baculatá Jenny čelí syndromu prázdného hnízda a problémům v manželství. Svobodná matka Claire obětovala životní sen kvůli dceři a nemůže se vymanit ze vztahu s mužem, který ji využívá. Pro bývalou učitelku Vicki je mateřská role náročnější, než původně očekávala, snad kvůli komplikovanému vztahu s matkou. A zdánlivě dokonalá Karen je odhodlaná vyhrát, aniž by její pečlivě vypilovaná maska byť jen na okamžik sklouzla a odhalila, co se skrývá pod ní. Postupem času začnou mezi finalisty vznikat spojenectví a na povrch vyplouvají důvěrná tajemství a soukromé bolístky. Mít vládu v kuchyni se jim daří dokonale, nad svými životy už to však tak jednoduché není. Kniha je průběžně doplňována recepty a životním příběhem slavné pekařky paní Eadanové. I za jejím věhlasem se však skrývá osobní tragédie.

***

Již první řádky této obyčejně neobyčejné knihy vás upoutají nejen po stránce příběhové, ale především také grafické. Písmo je velmi úhledné a úvody jednotlivých kapitol zpestřují odstavečky textu pocházejícího z pera ženy, která je pro všechny zde vystupující postavy dokonalým vzorem.

Kathleen Eadenová, autorka knihy Dokonalé pečení, představuje stěžejní bod našeho příběhu. Pět soutěžících se po její smrti utká v pekařské soutěži, kde ukazují své schopnosti a paní Eadenovou se snaží co nejvíce napodobit. Vítěz má poté převzít její místo – stát se novou tváří řetězce prestižních supermarketů a získat tučnou finanční odměnu.

Kniha nás kapitolu po kapitole uvádí do životů hlavních postav. Krom jejich vášně k pečení je spojují mnohdy nelehké a až příliš reálně vykreslené osudy. Setkáme se tu s maminkou, která si neví rady s výchovou tříletého chlapečka, s postarší paní opuletní postavy, jejíž dlouholeté manželství spěje k zániku, poznáte ženu s dokonalým zevnějškem, kterou stále pronásledují stíny minulosti, jediného mužského soutěžícího, jenž se sám stará o dvě děti a nakonec i nejmladší a nejchudší soutěžící s devítiletou dcerkou. Autorka čtenáře nepřipravila ani o drobné retrospektivy, díky nimž lépe přibližuje zdánlivě dokonalý život samotného vzoru všech soutěžících – Kathleen.
   
Perníková chaloupka je něčím víc než pouhým součtem jednotlivých částí: nejde jen o cukrátka a perník spojený bílkovou polevou, lesklý od rozšlehaného bílku a obalený tlustou vrstvou cukru. Na takovém pohádkovém domečku je totiž něco nadpozemského… A pak náhle pochopí. V očích ji začnou pálit slzy, které zaplaší mrkáním. Teď ne, na tohle teď vážně nemá čas. Musí dopsat sloupek. Zhluboka dýchá a v duchu si opakuje zklidňující mantru: nádech na dva, výdech na pět; nádech na dva, výdech na pět.

Jak jsem již zmínila, osudy jednotlivých postav jsou zde vykresleny až příliš reálně. Autorka propracovala každý charakter do toho nejmenšího detailu, a ačkoliv zde máme celkem šest životních příběhů, na necelých čtyř stech stránkách s nimi dokázala mistrně manipulovat a rozvíjet je. Ačkoliv se samotná náplň knihy může zdát plytká, tenhle fakt ji staví o úroveň výše než jakýkoliv jiný román, který bych normálně označila za oddechový.

Dalším zajímavým faktem zůstávají ony zmiňované odstavečky a kapitoly o pečení z knihy Kathleen Eadenové. V jedné chvíli zde najdeme krásně vedené pasáže oslavující nejrůznější moučníky, dezerty a ručně vyrobené cukrovinky a v té další jsme opět vhozeni do surové reality a dostáváme se k takovým úsekům, nad kterými nám vázne dech. Tento kontrast a vsuvky knihu nejen obzvláštňují, ale přidávají jí na kvalitě a autentičnosti. Považuji to za velké plus, i když bych se na příště s plným žaludkem jistým místům raději vyhnula.

Řezy Battenberg možná působí poněkud složitě, ale ujišťuji vás, že za vynaložené úsilí rozhodně stojí. Je jen málo zákusků, které na tvářích strávníků zaručeně vyvolají úsměv. Na této šachovnicové pochoutce je totiž něco slavnostního a hravého zároveň. A nikdo ani na vteřinku nezapochybuje o péči a námaze, kterou jste jejich přípravě musela věnovat. Tohle je dezert pro někoho, koho milujete.

Celkově musím říct, že mě příběh díky svému zpracování a neobvyklé formě opravdu dostal. Na titulu si určitě smlsnou všichni milovníci kulinářských dobrot a nejen ti. Pokud vás lákají příhody a životní osudy všedních lidí zabalené v hořskosladkém obalu, jste na správném místě. 

***

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Mladá fronta. Pokud vás kniha zaujala, můžete si ji na stránkách nakladatele rovnou zakoupit. Zkuste si také přečíst celou ukázkovou kapitolu! :-)


Žádné komentáře:

Okomentovat